Hvorfor skal du bruke et program til å redigere bilder på bloggen eller websiden din?

Tja – hvorfor ikke bare laste opp det kjempestore og mørke mobilbildet du tok, som har helt feil bildestørrelse og proporsjoner? Veldig mange er ukritiske til bilder de laster opp – ikke vær det!

1. For det første så ser det ikke bra ut!
De færreste av oss er utdannet fotografer. Et mørkt bilde som er tatt av en amatørfotograf – ser fort veldig dårlig og uproft ut dersom det ikke er justert litt på forhånd.

2. For det andre gjør det websiden din mye tregere å laste ned!
Hvis du ikke beskjærer, skalerer og optimaliserer bildene dine, vil de gjøre siden din tung å laste ned. Ikke bare irriterende for dine kunder og lesere – men du får også dårligere score hos Google. Sjekk siden din i Google Page speed >> så kan du se hvordan du scorer. Ligger du dårlig an her, vil Google skyve deg lenger ned på søkelisten sin… Les mer om hvordan du kan gjøre websiden din raskere her >>

3. For det tredje kan det tulle med oppsettet, slik at siden ser rar ut!
Hvis du ikke tilpasser størrelsen på bildet slik at det passer inn på siden, vil kanskje andre elementer og tekst plasseres feil i forhold. Så dersom du ikke har et automatisk bildeprogram installert på websiden din, bør du absolutt skalere og beskjære bildet før du laster opp.

3 gratis bilderedigeringsprogram:

Jeg gir her kommentarer på 3 gratis bilderedigeringsprogram jeg har testet. Til optimalisering og opplasting til websiden din anbefaler jeg PIXLR – til oppsett av forskjellige bannere og annonser til sosiale nettverk anbefaler jeg Fotor.

3. PIXLR Editor – Et gratis bilderedigeringsprogram du kan bruke på din stasjonære maskin, den mobile enheten eller direkte i nettleser.

pixlr forsidePlattformer: Windows, Mac, mobil, web

Pixlr Editor kan du bruke rett i nettleser, eller på stasjonær eller mobile (iOS og Android) apper og er perfekt for å redigere bilder på en maskin som ikke har mye plass som en Chromebook eller lignende. Du kan lage fra et helt tomt lerret, åpne et bilde fra en datamaskin eller angi en URL til bildet du vil redigere.

Det er imponerende hvor mange verktøy Pixlr Editor har å tilby, med et stort utvalg av filtre for å endre utseendet på bildet. Det har en meny full av verktøy du vil kjenne igjen hvis du har brukt Photoshop samt mulighet for å sette opp bildet med forskjellige lag. Det eneste som er litt irriterende ved Pixlr nettleserversjon er annonsene på høyre side av vinduet som begrenser den plassen du har til å redigere bilder i.

PIXLR webside >>

Jeg har laget en grei brukermanual for PIXLR på norsk >>

2. Picasa – et gratis bilderedigeringsprogram med god ikke-destruktiv redigeringsmulighet

PicasaPlattformer: Windows, Mac

Picasa er Googles gratisprogram for stasjonær bildeorganisering og redigering. Du må laste ned programmet først og så kobler den deg til Picasa online-album, noe som gjør det enkelt å dele bilder med andre rett fra skrivebordet, men du kan også bruke den som et rent program på din maskin. Picasa kan vise alle bildene dine på ett sted, linke til noen eller alle bildemapper på datamaskinen via sin Folder Manager.

Du kan opprette album («etiketter»), legge til nøkkelord og bruke en rekke ikke-destruktive bildeeffekter og justeringer. Dvs. Picasa endrer ikke det originale bildet, det viser bare ‘virtuelle’ endringer som du kan angre på til enhver tid. Picasa er ikke en Photoshop-erstatning, og med sitt litt spesielle grensesnitt tar det litt tid å bli vant til. Obs! tekster på knapper kan se litt utydelige ut. Men hvis du verdsetter hastighet og enkelhet fremfor avanserte redigeringsverktøy, gjør det jobben. For å optimalisere bildet, må du klikke Fil-Eksporter bilde til mappe – og så velge størrelse og bildekvalitet.

Picasa webside >>

3. Fotor – Multi-plattform og gratis bilderedigeringsprogram som gir flotte effekter på en lettvindt måte

FotorPlattformer: Windows, Mac, Mobil (iOS & Android), web

Fotor er en foto-editor som tilbyr et utrolig utvalg av verktøy, justeringer og effekter på en veldig brukervennlig måte. Effektene er imponerende, og ikke bare i form av variasjon – du kan bare klikke en effekt for å bruke den, og deretter bruke en glidebryter for å justere styrken. Du kan velge ferdige preformaterte formater – som banner til Facebook, Instagram- og Facebook poster.

Fotor er egentlig en skybasert editor, men du kan også bruke den som et desktopverktøy, åpne bilder på maskinen, redigere dem og eksportere til nye versjoner. Hvis du trenger et program som kan åpne RAW-filer, kombinere bilder i lag og organisere et voksende bildebibliotek, må du se andre steder. Du vil sannsynligvis ikke finne en eneste gratis app som kan gjøre alle disse tingene – men hvis du ønsker en rask, kraftig og morsom måte å «pimpe» bildene dine på, så er Fotor  perfekt.

Fotor webside >>

Synes du egne bilder blir helt elendige og du ikke har råd til fotograf eller å kjøpe bilder, så kan du sjekke ut websiden Free for commercial use >> – der finner du en lang oversikt over websider som tilbyr helt gratis bilder – uten noen form for lisens.