Hvor rask er en rask webside? Google har funnet ut at en page load (sideinnlasting) på 0.4 sekunder er «sakte» nok til å få en bruker til å søke mindre på siden din. 1 av 4 besøkende vil gå ut av siden din hvis den tar mer enn 4 sekunder å laste inn!

Test siden din i Google page speed >> – du bør få over 70/100 på mobil (gult) og over 87/100 på stasjonær maskin (grønt).

Får du ikke det, bør du følge tipsene Google page speed gir deg for ting du bør optimalisere og endre på. Googles analyse kan virke avansert og vanskelig for mange å forstå – så nedenfor kommer 7 tips for en raskere webside med muligens litt enklere tips på hva du bør gjøre:

7 tips for en raskere webside

1. Optimaliser bildene dine!
Skalér, beskjær og optimaliser bildene dine til minste mulige filstørrelse. Bruk et bilderedigeringsprogram – jeg har skrevet et eget innlegg >> om dette.

2. Bruk ryddig koding på siden din!
Bruk eksternt stilark og ren koding på siden. Har du WordPress bør du undersøke hvilke maler (themes) som er anbefalt – mange maler er veldig overfyllte med masse forskjellige funksjoner som du kanskje ikke trenger. Disse har da masser av unødvendig koding som står på siden selv om du ikke bruker funksjonene. Det beste er å få en skreddersydd mal, men må du bruke mal (themes) er det mange som anbefaler Genesis og Divi.

3. Aktivér komprimering på websiden!
For å gjøre websiden minst mulig kan du aktivere komprimering. Dette gjøres ved å sette inn koder i en fil som zipper sidene dine – en så kalt htaccess-fil – slik at når noen går inn på siden vil kun zip-filen for den ønskede siden åpne seg. Htaccessfiler er rene tekstfiler som ligger skjult serveren – normalt på roten på webhotellet ditt – for å holde kontroll over hvordan besøkende bruker nettstedet ditt. Htaccess-filen kan også brukes for å blokkere spesifikk trafikk til å se ditt nettsted. Hvis du ser etter .htaccess filen du vil se at det er ingen filnavn. Utvidelsen er .htaccess som forteller serveren hva slags fil det er.

Test om siden din er komprimert>>. Komprimering er spesielt bra for dynamiske sider i f.eks. php – da disse må laste ned alle elementer som logo, meny, bakgrunnsbilde osv. for hver side – selv om det er samme elementer. For WordPress kan du benytte en cacheplugin til dette.

Jeg anbefaler W3 Total cache>> – den komprimerer sider, stilark og databaser. W3 Total cache kombinerer også alle css-filer og js-filer slik at de blir minst mulig (minify) i tillegg til caching (mer om dette nedenfor).

4. Forminsk (minify) CSS- og JS-filer
Alle mellomrom og avsnitt, samt unødvendig koding i CSS- og JS-filene din gjør filene større – så her kan du gjøre en oppryddingsjobb enten ved å gjøre det manuelt eller ved å bruke koder i htaccess-filen som forminsker, fjerner mellomrom og slår sammen filer.

OBS! Det er forskjellige koder for rene html-sider og de som har php-koding. For WP gjør du denne jobben også i W3 Total cache.

5. Cache filer, databaser og sider
Caching lagrer filene dine i brukers nettleser/historikk med en utløpsdato. Dvs. at neste gang bruker går inn på siden, vil nettleser sjekke utløpsdato og hvis den ikke er gått ut, vise de lagrede (cachede) filene. W3 Total cache er super på dette også. Her er en grei brukermanual på engelsk til å sette opp W3 Total cache >> på WordPress-siden din!

6. Bruk få plugins på WP-siden din!
Kan du gjøre noe manuelt i stedenfor en plugin – deaktiver og fjern pluginen – den tar mye plass! Veldig mange plugins tar høyde for mange funksjoner som du kanskje ikke bruker + at de kjører på alle sider, selv om de ikke trengs. Dette vil gjøre sidene dine tyngre å laste ned.

Må du bruke mange plugins, kan du teste Plugin organizer – der kan du bestemme hvilke sider hvilken plugin skal kjøre på. Jeg har ikke testet denne selv – og den er ikke oppdatert på en stund – så det gjøres på eget ansvar!

7. Bruk en webhotell-leverandør som har raske servere!
En rask server har veldig mye å si! Jeg har brukt Syse data >> i mange år – og de har nå fått nye og veldig mye raskere servere! En av de nyeste websidene jeg har satt opp fikk 76/100 og 88/100 på første test – uten noen som helst komprimering eller cache plugin! Det er superbra!!

Veldig mange leverandører har overfylte webhotell som deles mellom veldig mange websider – dette gjør serveren tregere og din side vil ta lengre tid å laste ned.

Når du har gjort endringene dine, kan du teste siden din i Google Page speed >> igjen for å se hvor mye raskere den ble. Lykke til! 🙂

(Alle anbefalinger er gjort ut i fra hva jeg selv bruker og foretrekker – jeg er ikke på noen måte sponset av W3 Total cache eller Sysedata).